handståendehuvudny.png

Lär dig stå på händer, del 7: fritt handstående

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Sista bloggposten i artikelseren kring handstående. Så här övar du på att stå fritt!

Skribent: Sierra de Goldsmith

 

Sista delen i artikelserien "Lär dig stå på händer"

Nu är det dags att öva handstående, helt fritt! För dig som hittat artikelserien först nu rekommenderar jag dig att först gå igenom föregående inlägg med förslag på övningar och tekniktips: 

 

1:  Rörlighet

2: Styrka i bål och överkropp

3: Balans och fallteknik

4: Förmåga att stapla kroppsdelar på ett ergonomiskt vis

5: Parövningar

6: Handstående mot vägg

 

Om du testat dig igenom alla dessa bloggposter är det nu dags att börja öva det du haft i sikte: att faktiskt stå på händerna, och då behöver du ha ovanstående i bakhuvudet och framför allt ha känt det i kroppen. Så om du inte gjort det redan: öva på övningarna i del 1-6 först!

Så, känner du dig redo? Då kör vi! 

 

 

Fritt handstående

Det finns flera sätt att ta sig upp i ett fritt handstående. Det här är en av många metoder, som passar för många och som dessutom knyter väl an til de förberedande övningar som presenterats i tidigare bloggposter i denna artikelserie. 

 

1. Ställ dig på en platt yta, fri från uppenbara hinder som husdjur, småbarn, fria vikter, skor, vattenflaskor och pilatesbollar. Exempelvis golvet på gymmet om det råkar vara tomt på folk och du hittar en öppen yta. Det gör ingenting om golvet är hårt! 

 

2. Placera händerna i golvet. Tryck aktivt ner dom i underlaget men behåll en mjukhet/följsamhet i händerna. Genom att trycka ifrån mer med fingertopparna eller handleden kommer du kunna reglera balansen. Öva gärna på detta mot vägg först! 

 

3. Lyft ena benet upp mot taket och sparka ifrån med det andra benet med lagom fart. Det här kräver mycket övning under lång tid. Målet är att stapla kroppen och samtidigt hitta balans. Det är även tungt för överkropp och bålen. I början kommer du att ramla (mycket). Se till att ramla "mjukt" genom att öva fallteknik!

 

4. Gå tillbaka till tidigare övningar. Du kommer snabbt märka vad som är just din svaga länk. Kanske behöver du öva mer rörlighet? Lära dig hur det känns att var "linjerad" upp och ned? Många behöver använda väggen och öva på att "släppa" väggen med fötterna och stå fritt men med väggen som psykologiskt stöd länge. Eller så är det styrkan i armarna som fallerar? Utnyttja hela artikelserien: gå tillbaka till tidigare poster och öva på de delar just du behöver mer av. 

 

Vägen är målet!

För när det kommer till kritan handlar det faktiskt inte bara om att kunna stå på händer. När du väl lyckas med det kommer du snabbt att identifiera nya mål att sträva mot. Människan är strävande i natur och det är just genom att bejaka denna nyfikenhet och lekfullhet som vi kommer i kontakt med tränings- och rörelseglädjen. Så jag hoppas att du, precis som jag, ALDRIG når ett perfekt handstående och sedan nöjer dig där. Då hade det roliga liksom försvunnit ur ekvationen.  

 

/Sierra de Goldsmith, leg. dietist, tränare och psykologstudent


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna