10-vanor-för-hälsa.jpg

10 vanor för din fysiska och mentala hälsa

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

När vi ska börja med nya hälsosamma vanor är det lätta att missa skogen för alla träd. Vi bombarderas av påståenden med stora rubriker från flera fronter: ”Undvik gluten! Sov 8 timmar! Ät acaipulver! Träna 20 sekunder och vila 10! Ät 500 kalorier två dagar i veckan!”. Överväldigande, minst sagt. Men det behöver inte vara så svårt. Så låt oss ta det från början.

Fokusera på det som gör skillnad

Här har jag samlat några av de stora faktorerna som kan påverka din hälsa i rätt riktning. Det viktiga är inte att du lever “perfekt”. Det viktiga är att du väljer vad som är viktigt för dig! Hitta lösningar som passar in i hur du vill leva. För om det inte fungerar i praktiken, händer inget i verkligheten (speciellt inte på lång sikt).

 

1. Ät mat regelbundet och näringsrikt

Ät näringsrikt för det mesta och uteslut inget du gillar (förutom vid allergi). När du äter dig mätt på näringsrik mat är mer än halva jobbet gjort. Och det där med att fokusera på förbud fungerar nästan aldrig som vi tänkt oss. Allt kan ätas med måtta och det är hög risk att du bara blir mer sugen på det du förbjudit. Det är ofta lätt att fasta i svart och vitt, nyttigt och onyttigt, bra och dåligt. Men det är sällan så enkelt och det är helt okej att äta en vanlig fika om du är sugen på det. 

 

2. Prioritera dina sovrutiner

Alla som har småbarn vet hur viktigt det är att varva ner i tid på kvällarna och att ha regelbundna sovtider. Detta gäller även för dig som vuxen och kan göra större skillnad på din hälsa än du tror.

Så försök att prioritera din sömn och hitta en rutin som fungerar för dig. Lägg dig inte för sent på helgerna, släck ner och göra det mysigt i tid för att njuta av de potentiella hälsoeffekterna. Förresten. Visste du att bra sömnvanor gör det lättare att bygga muskler?

Här kan du läsa mer om sömn och hur träningen kan hjälpa dig somna

3. Få in rörelse varje dag

Du behöver inte träna intensivt varje dag, men för kroppen och hälsans skull är det fortfarande bra om du rör på dig varje dag. Det räcker med att promenera istället för att fika när du träffar din kompis, att växla mellan att stå och sitta på kontoret eller att göra några yogarörelser på eftermiddagen (vilket även förebygger stelhet).

4. Stanna upp

Det är lätt att bara “köra på” i livet. Att alltid göra samma saker, tänka samma tankar och att fastna i att alltid sträva framåt och maxa effektiviteten.

Sanningen är att vi behöver stanna upp oftare. Ge dig själv en chans att landa i det som är just nu, känn in hur du mår och notera det som sker omkring dig. Det gör att hjärnan får en chans att återhämta sig. Så underskatta inte en stund för reflektion. Om du upptäcker dina mönster öppnar du även möjligheten till förändring.

5. Umgås med människor du gillar

Vi är sociala av naturen. Vi hämtar mycket energi, kraft, tröst och mening i vårt sätt att vara med andra. Däremot är vi olika i hur vi relaterar till andra. Vissa behöver vara med andra ofta, medan andra behöver återhämta sig genom ensamtid efter sociala aktiviteter.

Gemensamt är ändå vikten av att ha nära relationer. Som en hälsosam vana, prioritera därför tid med familj, vänner eller bekanta, och gör det på ditt sätt. Det gör skillnad för ditt välmående. 

6. Tillåt dig att känna alla känslor fullt ut, även de jobbiga

Känslor är som en inre kompass som signalerar till oss om hur vi värderar situationer. Känslor i sig är inte skadliga, utan informationskällor. Ibland har vi “fel” information, som när vi blir oproportionerligt rädda för något som egentligen inte utgör en livsfara. Då är det viktigt att se känslan för vad den är: en signal, inte ett hot i sig.

Genom att tillåta dig att känna alla känslor (inklusive de “jobbiga”) klingar de ofta och successivt av. Försöker vi istället att till varje pris undvika situationer som väcker starka känslor, går det till slut ut över vår livskvalité. Dessutom tenderar känslor att upplevas mer skrämmande desto mer vi försöker att undvika dem. Upplev, acceptera och låt dem klinga av av sig själva.

Om du kämpar med dina känslor och rädslor kan terapi och vägledning av en psykolog hjälpa. Se det som en present till dig själv, ja, något att unna sig helt enkelt.

7. Använd kalender

Förbered kommande vecka genom att på förhand planera skolan eller jobbet, matlagningen, hämtningstiderna, träningen och återhämtande aktiviteter. Att ge dig själv förutsättning för att göra hälsosamma val är ett kraftfullt verktyg för att lyckas genomföra livsstilsförändringar.

8. Utmana dig regelbundet

Utsätt dig för osäkra situationer istället för att undvika saker du tror att du inte kan hantera. Genom att medvetet möta dina rädslor och utmana dig i nya situationer och känna att du klarar av det, så kommer du att utvecklas och öka din självkänsla.

9. Återhämta dig

Återhämtning är det bästa vaccinet mot utmattning! Lika viktigt som att utmana sig är det att ta hand om sig själv genom att vila. Gör en vana av att planera in tid för återhämtning.

10. Skriv dagbok

Att ha som vana att skriva ner en reflektion över dagen som varit kan ge värdefulla insikter. Dessutom blir det enklare för dig att kartlägga hur du påverkas av olika saker, som om du märker att du får mer energi av att vara kring visa människor eller utföra särskilda aktiviteter.

Om du märker att din träning har nått en platå, eller att resultaten skiner med sin frånvaro är ett utmärkt trick att under en period föra en specifik mat- eller träningsdagbok. Det kan hjälpa sig att se vad du behöver göra för att ta dig vidare.

Vad tar du med dig?

Hur många av vanorna prioriterar du i dagsläget? För mig är punkt 2, 7 och 9 punkterna jag jobbar mest med idag, eftersom att jag märker att de gör stor skillnad på hur jag mår.

 

/Sierra de Goldsmith, psykolog, leg. Dietist och personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna