forskning-om-ägg.jpg

Vad säger forskningen om hur ägg påverkar kroppen?

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Hur många ägg kan du egentligen äta?

 

Ägg som livsmedel

I påsk kommer det ätas en hel del ägg i Sverige. Enligt Svenska ägg fördubblar vi vår konsumtion just under påskveckan. Normalt sett äter vi i genomsnitt ett halvt ägg om dagen, men under påsken ökar alltså detta markant.

 

Är ägg nyttigt?

En vanlig fråga som ofta ställs till mig som dietist är om ägg är nyttigt eller onyttigt. Och svaret är (som vanligt) att det beror på!

 

Synen på ägg har förändrats

Eftersom ägg innehåller kolesterol i en relativ hög mängd och man vet att för höga kolesterolhalter i blodet är ogynnsamt för hälsan, trodde man länge att ägg var onyttigt att äta för ofta.

Idag vet vi att mängden kolesterol i kroppen beror mer på andra faktorer, som hur mycket växtsteroler (växtrikets variant på kolesterol, finns bland annat i grönsaker och fullkornsprodukter), aktivitetsnivå och om man är överviktig.

 

Kroppens inbyggda kontrollmekanism

När vi äter mer kolesterol, så finns en inbyggd kontrollmekanism hos friska personer som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar, så fullt så enkelt var det alltså inte att likställa ägg = ökade kolesterolhalter i blodet.

Det gör att de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Vid diabetes eller andra tillstånd där energiomsättningen påverkas kan man dock behöva begränsa intaget av ägg. Fråga din läkare om du är osäker.

 

Näringsvärde

Ägg är ett otroligt näringsrikt livsmedel som innehåller, bland annat, en hög andel vitamin D och selen, som är näringsämnen vi lätt får för lite av. Dessutom innehåller ett standardägg ca 7 g protein, perfekt mat för sig som tränar för styrka eller muskeltillväxt! 

 

Sammanfattning om ägget

För att sammanfatta är ägg absolut ett nyttigt livsmedel, men det finns vissa undantag och ägg i en allt för stor mängd skulle kunna ha negativa konsekvenser. Som vanligt är det viktigaste att på det stora hela inte äta för mycket av ett specifikt livsmedel utan att variera kosten. Men du behöver absolut inte oroa dig för effekten av en hög äggkonsumtion i påsk!

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna