nordic_wellness_semla_mathogtider.jpg

Att äta eller inte äta – semlan

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Leder mathögtider till ett ohälsosamt matintag?

 

Mathögtider

Så kallade mathögtider av olika slag har en stor inverkan på vårt matintag. Under påsk ökar inköpen av godis och ägg, på kanelbullens dag luktar varenda arbetsplats kanel och socker och på våffeldagen kryllar våra flöden av innovativa kreationer tillagade i våffeljärn.

För många bidrar det med en mysig känsla, och blir ett sätt att uppmärksamma säsongsvariation. Dessutom smakar saker bättre om vi inte äter dem för ofta.

 

Är det ett problem?

Många men inte alla av våra mathögtider innebär större fokus på det som kan klassas som ”skitmat”. Mat som ger (mycket) kalorier, socker och fett men ganska lite näring.

Att uppmuntra till ett ökat intag av sådana livsmedel kan ses som ohälsosamt. Samtidigt visar forskning att förbud av olika slag leder till en ökad upptagenhet av just det man inte tillåter sig att äta.

Min slutsats som psykolog och dietist blir att det inte alls behöver ses som negativt att äta en kanelbulle på kanelbullens dag, unna sig ett julbord eller äta en semla. Problemet uppkommer föst när det blir för mycket av det goda.

TA Semlan som ETT exempel

Nästa stora mathögtid är fettisdagen, där bakelsen semlan gör entré igen. Att äta en eller ett par semlor nu i februari kommer inte att förstöra din hälsa eller få dig att gå upp i vikt. Men om du ursäktar ett intag av väldigt stora mängder ”skitmat” för att det alltid är någon slags mathögtid/helg/födelsedag kan det orsaka problem.

För dig som lätt hamnar i ”för mycket”

Känner du att du har svårt att begränsa ditt matintag vid högtider av olika slag, kan det ändå vara en god idé att ”späda ut” intaget av sötsaker med nyttigare varianter. Här har du till exempel två goda och näringsrika varianter på semlan. Ät dessa när sötsuget blir stort och spara den ”riktiga” semlan till väl valda tillfällen.

Våffelsemla

Semla på nyttigt sätt

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna