Nordic_Wellness_Trana_for_somnens_skull.jpg

Träna för sömnens skull

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Så påverkar träning din sömnkvalitet.

 

Sömnen är viktig för vårt välmående

Att sova gott är som de flesta vet en nyckelfaktor för att må bra i livet generellt. Sover du för lite blir du mer känslig för infektioner, får sämre resultat av din träning och går lättare upp i vikt.

Problemet är bara att det ofta inte hjälper att veta att man “borde” sova bättre om man faktiskt har problem med sin sömnkvalitet. Snarare kan påbud om hur viktig sömnen är då leda till ökad oro som försvårar insomningen ännu mer.

Så hur ska du gå tillväga för att förbättra din sömnkvalitet? Det långa svaret hittar du i den här sömnskolan. Det snabba tipset som kan hjälpa är dock att TRÄNA.

 

Träning ger ökad sömnkvalitet

Forskning visar att personer som tränar regelbundet sover bättre. Stödet är som starkast för konditionsträning, men även styrketräning verkar hjälpa. Exakt vilka mekanismer som ligger bakom de positiva effekterna på sömnen är dock inte helt klarlagt.

Vi vet att träning minskar oro, stress, depression och ångest som annars är faktorer som tenderar att försämra sömnen. Det finns också fog för att träning hjälper kroppen att reglera sin naturliga biologiska rytm, vilket kan hjälpa dig att bli sömning vid rätt tidpunkt.

 

Träning kan även ha motsatt effekt på sömn

Tänk på att träning även kan ha motsatt effekt på sömnen, alltså göra det svårare för dig att somna. Att träna kort inpå att du ska gå och lägga dig kan nämligen ha en uppiggande effekt, lite som att dricka koffein för sent inpå sänggående.

Exakt hur tätt inpå du kan träna beror på personlighetsfaktorer och vilken träning du utförde. Mycket intensiv konditionsträning kan leda till att du är “igång” en bra stund, oftast ett par timmar, medan ett yogapass kan vara mer rogivande. Testa dig fram till rätt dos och tillfälle.

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna