forskning-visar-effekter-av-yoga.jpg

6 tips för att slippa julstress

Publicerat: av Sierra De Goldsmith

Så här lyckas du fått till julfrid, och undvika onödig stress under julhelgen

 

Julen är en högtid många förenar med stress

Det har nästan blivit mer regel än undantag att uppleva julen som en stressfylld period fylld av måsten och jäktande. Ta makten över ditt mående i jul och se till att det här året istället ger en go julkänsla – utan stress och oro.

 

6 sätt att hålla julstressen borta

Handla i god tid

När du läser den här bloggposten finns det fortfarande tid att göra en planering över dina inköp och att handla det du vill och behöver innan den värsta rushen. Spara det inte till sista minuten, det leder bara till stress och att du konsumerar mer än vad som är tanken.

Öva på att säga nej

Att ställa upp för att andra förväntar sig eller frågar dig om det trots att du egentligen inte mäktar med är varken bra för dig eller din relation till andra. Trots att det tar emot, öva på att säga nej!

Det höjer din självkänsla, sänker kravnivån och kommer även var skönt för de omkring dig. Att veta att du säger ifrån när du egentligen inte orkar innebär ju faktiskt en trygghet i att den andra inte behöver tassa på tå eller läsa mellan raderna – utan vet att du bara tackar ja om du vill och kan.

Gå offline

Bli ”onåbar” en stund, njut av att inte läsa mejl, Messenger eller se andras flöden på Instagram. Sociala medier kan ha en positiv effekt på oss när det sammanför och skapar en känsla av gemenskap, men samtidigt kan de orsaka en press och göra det svårare att vara här och nu.

Jämför inte din jul med andras skildringar av sin jul – du ser aldrig hela bilden via en skärm. 

Skapa julstämning

Fundera över vad du gillar allra mest med julen. Musik? Bakning? Se på julfilmer? Laga mat med julsmaker som En mjuk proteinpepparkaka eller Chokladbollar med pepparkassmak

Gör det som är viktigt för dig, inte allt som du tänker att du ”borde” passa på att göra. Och NJUT av det till 100 %! Själv kommer jag ha saffran och pepparkakskrydda i allt, se på alla julfilmer jag älskade som barn och spela julklappsspelet med min familj.

Rör på dig

Träna om du märker att det har en avkopplande effekt på dig, men välj gärna mindre prestationsinriktade aktiviteter. Kanske finner du inspiration i förra veckas bloggpost där vi lyfte sätt att få till träningen i jul?

Gå ut

Oavsett om du tränar eller inte – se till att komma ut i jul. Ta en promenad när du märker att det börjar bli det gamla vanliga tjaffset med familjen, ta med barnen ut innan de blir övertrötta och gnälliga, eller byt ut fikat med en släkting mot korvgrillning vid sjön.

Att byta miljö är dessutom något av det bästa vi kan göra när vi upptäcker att vi hamnat i negativa tankar eller känslotillstånd. Att komma ut gör gott för kropp, sinne och relationer.

 

Sierra de Goldsmith,
Psykolog, Leg. dietist och Personlig tränare


Bli medlem

Bli medlem direkt på webben,
vi har medlemskap som passar alla!

Läs mer

Provträna

Träna gratis hos oss en vecka, 
upptäck hur, när och var du vill träna! 

 provträna